TY - JOUR ID - 64864 TI - ارزیابی اثرات نوسانات اقلیم بر میزان آب مجازی محصولات کشاورزی استان خوزستان تحت سناریوهای واداشت تابشی JO - فیزیک زمین و فضا JA - JESPHYS LA - fa SN - 2538-371X AU - نیکبخت شهبازی, علیرضا AD - استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 44 IS - 2 SP - 363 EP - 378 KW - تغییر اقلیم KW - محصولات کشاورزی KW - آب مجازی KW - استان خوزستان KW - واداشت تابشی DO - 10.22059/jesphys.2018.234830.1006907 N2 - در این تحقیق تأثیر تغییر اقلیم بر میزان آب مجازی محصولات کشاورزی در دوره­های آتی مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار از داده­های اقلیمی مدل گردش کلی CanESM2 تحت دو سناریوی واداشت تابشی در استان خوزستان استفاده شد. جهت بررسی امکان تولید و شبیه‌سازی داده‌های هواشناسی در دوره‌های آتی با استفاده از مدل ریزمقیاس‌نمایی آماری SDSM برای دوره پایه (1990-2011) کالیبراسیون و صحت‌سنجی مدل انجام گرفت. از طریق داده‌های CanESM2 میزان بارش و دمای بیشینه و کمینه ایستگاه‌های منتخب برای سه دوره 2020-2040 (متوسط 2030)، 2070-2050 (متوسط 2060) و 2080-2100 (متوسط 2090) میلادی پیش­نگری و با دوره پایه مقایسه گردید. میزان آب مجازی محصولات کشاورزی برای محصولات منتخب شامل گندم، جو، برنج، ذرت دانه‌ای و نیشکر محاسبه شد. با استفاده از مدل CanESM2 و سناریوهای واداشت تابشی هیئت بین‌الدول تغییر اقلیم (IPCC) شبیه‌سازی و تولید داده‌های هواشناسی در دوره‌هایدوره‌های آتی صورت گرفت و میزان تبخیر و تعرق پتانسیل و میزان آب مجازی متوسط دوره‌ها با اطلاعات تولید شده در دوره‌های آتی به دست آمد. نتایج نشان داد میزان دما به‌طور میانگین در همه ایستگاه­های منتخب و در همه سناریوها افزایش می­یابد و این افزایش در مورد سناریوی RCP8.5 از سناریوی RCP4.5 بیشتر است. میزان میانگین بارش نیز در دوره­های 2060 و 2090 کاهش می­یابد. میزان آب مجازی به‌دست‌آمده برای تمامی محصولات کشاورزی مورد مطالعه روند افزایشی دارد اما این افزایش برای محصول برنج و ذرت دانه‌ای به‌طور متوسط در دوره 2060 و 2090 افزایش بیشتری از خود نشان می­دهد. UR - https://jesphys.ut.ac.ir/article_64864.html L1 - https://jesphys.ut.ac.ir/article_64864_687ad38694100fda5f87e282063ff323.pdf ER -